Onweer op de camping. Wat te doen?

Blog Rob de Monnink – Eigenaar City Campers

Veel mensen zijn bang voor onweer. Wanneer men thuis, achter glas, veilig kan schuilen dan is de angst in de meeste gevallen nog wel te onderdrukken. Er zit dan niet veel anders op dan afwachten tot het noodweer is overgetrokken. Maar wat als het onweert wanneer u op de camping staat? Is het dan veilig in de camper of moet u maatregelen nemen?

Raak niet in paniek

Raak vooral niet in paniek als het onweert tijdens uw campervakantie. Voorkom dat u als een kip zonder kop over de camping gaat rennen. De kans dat u dodelijk wordt getroffen door de bliksem is namelijk zeer klein, want wereldwijd gaat het jaarlijks om 1000 mensen. Ter vergelijking: in het verkeer komen 1,2 miljoen mensen per jaar om. Twee op de drie mensen die jaarlijks door de bliksem worden getroffen, kunnen het naderhand nog navertellen. Een blikseminslag hoeft dus zeker niet altijd fataal af te lopen.

Camper iets veiliger dan tent

Kampeert u met een tent, weet dan dat een tent geen enkele bescherming biedt tegen een eventuele blikseminslag. Sterker nog, bliksem kan zich bij een inslag op de tent verspreiden via het metalen buizenframe en dus ook uw slaapplek bereiken. Maar ook in een caravan of camper is het tijdens een onweersbui niet altijd veilig. Metaal (veelal aluminium) is wel een veilige geleider, maar kunststof weer niet. Wees dus altijd op uw hoede.

Klap antennes en schotels in

Wacht het onweer op de camping in ieder geval nooit af. Wanneer er een onweersbui nadert of er onweer wordt voorspeld, kunt u beter op tijd passende maatregelen nemen. De ramen en deuren van uw camper of caravan sluiten is essentieel, hoewel u dat vanwege de regen waarschijnlijk toch wel had gedaan. Verder wordt aangeraden een aansluiting op een elektriciteitspaal af te koppelen en de snoeren veilig binnen op te bergen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor antenneaansluitingen. Doe dit op tijd en zeker nooit tijdens het onweer zelf. Ook antennes en schotels kunt u beter inklappen of weghalen omdat het perfecte bliksemafleiders zijn.

Zoek een veilige schuilplek

Tijdens het onweer kunt u het beste een veilige schuilplek zoeken. Niet in de tent, caravan of de camper dus, maar bij voorkeur in een stenen gebouw (kantine, waslokalen, receptie) of in de auto. In een auto zit u als het ware in een kooiconstructie die de stroom veilig om u heen leidt, de zogenaamde kooi van Faraday. Bij een eventuele inslag in de auto wordt de bliksem via de carrosserie naar de grond en de omgeving geleid. Het verhaal dat u eerst met de auto tegen een paaltje o.i.d. moet rijden is een fabeltje; de restlading die na een inslag in de auto achterblijft is zo gering dat u het niet eens zou merken. Mocht u het desondanks toch niet vertrouwen, dan kunt u een kwartiertje in de auto blijven zitten voordat u uitstapt. Blijf tijdens het onweer in de auto wel van de metalen delen af. Het beste is om op stoel te blijven zitten en nergens aan te komen.

Vermijd bomen en hekken

Wanneer u arriveert op de camping, kunt u alvast rekening houden met een aantal basisprincipes. Ga bijvoorbeeld niet te dicht in de buurt van metalen hekken of palen staan en ook niet onder een boom. Dat laatste punt is best lastig te realiseren, omdat een boom ook veel schaduw geeft en die kunt u weer hard nodig hebben op warme dagen. En wat te denken van twee bomen om een hangmat aan vast te knopen? Het probleem is echter dat de bliksem vaak inslaat op een hoog punt en bomen steken nu eenmaal vaak ver boven hun omgeving uit. Dat is ook meteen de reden dat het regelmatig gebeurt dat een groepje koeien na een onweersbui collectief het loodje legt. Koeien schuilen tijdens een onweer namelijk bij voorkeur onder een hoge boom. Als de bliksem inslaat op die boom en zich verder over de grond verspreidt, wordt de hele groep koeien (meestal) dodelijk getroffen. Koeien hebben namelijk het nadeel dat ze vier poten hebben die ook nog eens ver uit elkaar afstaan. Daardoor duurt het langer voordat bliksem het lichaam verlaat en is de kans dat vitale organen worden geraakt dus groter. Aan mensen die zich in open terrein bevinden wordt daarom ook altijd aangeraden: schuil zeker niet onder een boom, maak u zelf zo klein mogelijk en zet de voeten zo dicht mogelijk bij elkaar.

De moraal van dit verhaal tot slot: gebruik uw gezonde verstand, raak niet in paniek tijdens een onweersbui en neem op tijd uw voorzorgsmaatregelen. Dan komt er wellicht nog een moment dat u zelfs écht van een onweer kunt genieten.